/

Back to home page

Dutch Politics CDA D66 Privacy

Donner: Wie privacy wil moet niet naar VS reizen

   Thu 11/09/2003

Minister Donner van justitie vindt dat mensen die gesteld zijn op hun privacy niet naar de Verenigde Staten moet reizen. D66-kamerlid Lousewies van der Laan heeft hem gevraagd zich in te spannen voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, die door de Amerikaanse overheid worden gedwongen persoonsgegevens van hun passagiers door te geven aan de Amerikanen. Daarmee schenden zij echter Europese wetten. ‘Het is al een opluchting dat Donner het probleem nu eindelijk min of meer erkent,’ zegt Van der Laan. ‘maar om mensen voor te stellen dan maar niet meer naar de VS te reizen is het probleem ontlopen, niet het probleem oplossen. Van een minister verwacht ik meer’.

Van der Laan maakt zich al langer druk over de uitwisseling van passagiersgegevens met de VS. ‘In Europa maken we wetten om de privacy te beschermen en dat doen we niets voor niets. Als de VS Europese bedrijven kunnen dwingen Amerikaanse wensen boven Europese wetten te stellen, is er in de ogen van D66 iets mis. Samenwerking op het gebied van justitie en inlichtingen is wat ons betreft prima, maar we willen er graag wel zelf bij betrokken zijn. Bij een dictaat van de VS kunnen wij ons niet neerleggen’.

Door een nauwe samenwerking tussen Brussel en Den Haag hopen Van der Laan en haar Europese collega Johanna Boogerd voldoende druk op te bouwen om de eenzijdige Amerikaanse maatregelen van tafel te krijgen.