/

Back to home page

Europe Democracy around the World PvdA CDA D66

Lousewies van der Laan: Euro-WOB bedreigt democratie

   Sat 28/04/2001

De nieuwe Europese regels die openbaarheid moeten garanderen kunnen een averechts effect hebben als ze boven de tranparantere wetgeving in Nederland en Zweden wordt gesteld. Volgens Lousewies van der Laan is het huidige voorstel daar onduidelijk over: "De Euro-WOB moet een breekijzer zijn voor meer openheid, maar er is een reeƫl risico dat hij vooral zal dienen als excuus om bepaalde documenten juist niet vrij te geven".

D66-fractievoorzitter in het Europees Parlement (EP) Lousewies van der Laan stelt vandaag op het congres van de Jonge Democraten in Maastricht dat de Europese regels voor openheid van documenten een bedreiging kunnen vormen voor de democratie in Nederland. Van der Laan sprak met de jongerenorganisatie gelieerd aan D66 over democratische vernieuwing.

Van der Laan toonde zich verbaasd over de jubelende reacties van PvdA, CDA en van staatssecretaris Benschop. Zij wijzen er op dat het huidige compromis beter is dan eerdere voorstellen. Van der Laan: "Dat de eerste voorstellen belachelijk slecht waren, daar was iedereen het over eens. Die kun je nu dus niet opeens als standaard nemen, dan zou elk compromis automatisch acceptabel zijn. Het gaat erom of we er met deze Euro-WOB in de praktijk op vooruit gaan. Komt er meer openheid ten opzichte van de huidige situatie waarin er geen regels zijn? Ook wil ik garanties hebben dat de huidige Nederlandse Euro-WOB niet wordt uitgehold door de Europese regels. Het huidige compromis is daar onduidelijk over: verschillende landen geven nu al aan de tekst op dat punt anders te interpreteren. Als het echt gaat om meer openheid is deze wet op zijn best een sprong in het duister."

D66 vindt openheid van bestuur noodzakelijk voor een democratisch bestuur. Van der Laan: "Democratie is niet de-meerderheid-plus-één, het gaat erom dat iedereen weet wat er speelt en de mogelijkheid heeft mee te denken. Wie macht heeft moet zich gecontroleerd weten. Democratie kan niet zonder openheid."