/

Back to home page

Europe D66 European Parliament

Europees verbod op vitaminepillen

   Tue 12/03/2002

De D66-fractie in het Europees Parlement verzet zich fel tegen de nieuwe regels voor voedingssupplementen, zoals vitaminepillen. Fractievoorzitter Lousewies van der Laan: "Met dit commissievoorstel zou de verkoop van vitaminen, mineralen en kruiden worden ingeperkt door strenge regelgeving, vergelijkbaar met die voor geneesmiddelen. Allerlei producten, die bewezen veilig zijn en die door heel veel mensen worden gebruikt, zouden door Europese regelzucht opeens kunnen worden verboden. Als je zoals D66 wilt dat mensen zelf kunnen kiezen, kun je daar nooit mee instemmen."

Aanstaande woensdag beslist het Europees Parlement over het lot van vele vitamine- en mineralenpreparaten die op dit moment gewoon in Nederlandse drogisten en supermarkten te krijgen zijn. Als het aan de Europese Commissie ligt, worden voedingssupplementen voortaan op dezelfde wijze gereguleerd als medicijnen en niet langer als voedingsmiddelen. Veilige preparaten, zoals calcium-kalium-magnesiumtabletten of chroomtabletten, dreigen daardoor van de markt te verdwijnen.

Onacceptabel, vindt D66-europarlementiër Lousewies van der Laan: "Anders dan op recept verkrijgbare geneesmiddelen, die vaak belangrijke bijwerkingen kennen, zijn vitamine- en kruidenpreparaten doorgaans heel veilig.” Toch wil de Commissie dat net als bij geneesmiddelen de regel wordt dat alles is verboden, tenzij uitvoerig is aangetoond dat een bepaald supplement veilig is. Van der Laan: “Dat is met een kanon op een mug schieten, de meeste preparaten worden al jaren veilig door consumenten gebruikt. Wat mij betreft moet er geen lijst komen met toegestane producten, maar een lijst met onveilige producten die zijn verboden. Zo werkt het nu in Nederland en zo werkt het goed."

De testen die de makers van vitamine-, mineralen- of kruidensupplementen moeten doen om hun producten op de markt te mogen brengen, kosten al snel honderdduizenden euro’s. Voor de vele kleine producenten is dat een onmogelijke investering. De grote farmaceutische bedrijven, die momenteel hard werken om de lucratieve supplementenmarkt te veroveren, spinnen echter garen bij de nieuwe regelgeving. Dankzij hun sterke lobby heeft het voorstel grote kans van slagen in het EP. Van der Laan vindt de voorgestelde wetgeving een sterk staaltje Europese bemoeizucht: "Het gaat niet om gevaarlijke farmaceutische substanties maar om voedingssupplementen die mensen gebruiken omdat hun dieet niet adequaat is, of omdat ze zo hun gezondheid denken te optimaliseren. Daar is helemaal niets mis mee."

Volgens Van der Laan is het een misverstand dat de nieuwe regels zijn gericht op de gezondheid van de consument. "De nieuwe regelgeving is niet ingegeven doordat er iets mis is, maar doordat de Europese Commissie overal in Europa dezelfde regels wil stellen. Harmonisering is op zich goed, want daardoor zullen de prijzen van vitamine- en kruidenpreparaten dalen en zal de keus voor consumenten toenemen. Maar als de regels zo draconische worden geformuleerd, doen de nadelen de voordelen ruimschoots teniet. D66 zal daarom tégen stemmen, want bij ons staat de vrijheid van de consument om zelf te kiezen bovenaan de prioriteitenlijst."

Als de nieuwe wetgeving wordt aangenomen, zal het nog enkele jaren duren voordat de eerste voedingssuplementen uit de schappen van de winkels verdwijnen.