/

Back to home page

Dutch Politics D66

Extra plaatsen medicinale heroïneverstrekking

   Mon 19/12/2005

D66 heeft er, onder aanvoering van Lousewies van der Laan, voor gezorgd dat er de komende 2 jaar 100 extra plaatsen worden gefinancierd voor de medicinale verstrekking van heroïne aan chronische verslaafden. In totaal gaat het om 2,6 miljoen euro extra. De gemeentes zijn hier erg blij mee, omdat heroïneverslaafden doorgaans voor veel overlast zorgen. Nu zij hun drugs gratis krijgen hoeven zij niet meer te stelen voor hun shot. Tevens gebruiken zij hun drugs binnen door gemeenten gefaciliteerde gebouwen in plaats van op publieke plaatsen.

 

De Commissie Paas achtte destijds een proefproject van 1000 plaatsen voor medicinale heroïneverstrekking wenselijk. 300 plaatsen worden nu al door het ministerie van Volksgezondheid betaald. Daarnaast hebben onze D66-ministers de Graaf en Pechtold uit hun potje voor Grote Stedenbeleid achtereen in totaal 6 miljoen beschikbaar gesteld. En Lousewies heeft vorig jaar nog eens 6 miljoen binnengehaald. Daarvan kunnen 415 extra plaatsen worden betaald. In totaal waren er echter 515 aanvragen die binnen de criteria van de commissie Paas vielen. Dit tekort voor de 100 overgebleven plaatsen is nu dus gedekt met het extra geld dat D66 heeft binnengehaald.

 Het is nu zaak dat de proefprojecten goed verlopen. Als bewezen is dat deze proefprojecten een succes zijn is de kans groot dat een nieuw kabinet structureel geld ter beschikking zal stellen. En dat is natuurlijk wat we uiteindelijk willen.