/

Back to home page

Dutch Politics D66 Personal

Lousewies van der Laan wil vooruitkijken

   Sat 11/02/2006

Dit interview is verschenen in de Telegraaf

Lousewies van der Laan staat voor een loodzware opgave. Als nieuwe fractievoorzitter van D66 moet ze de scherven bijeenrapen en haar zieltogende partij snel nieuw leven inblazen, zodat de nakende gemeenteraadsverkiezingen niet uitlopen op een fiasco en het 40-jarig bestaan van de partij feestelijk kan worden gevierd. Het toeval wil dat Van der Laan op 18 februari dezelfde leeftijd bereikt als haar partij. En wat haar betreft begint het leven bij 40. "Ik hoop eregast te zijn op het congres ter ere van het 80-jarig bestaan van D66." Van der Laan heeft nauwelijks plaatsgenomen aan een klein tafeltje in een etablissement op steenworp van het Binnenhof of ze wenkt de serveerster al en doet haar bestelling. Een uitsmijter en jus d'orange. De vitaminen zijn hard nodig, want ze is snipverkouden. Tijd om even rustig uit te zieken bij man en kind is er niet. Iedereen wil Louse Wies Sija Anne Lilly Berthe, zoals ze voluit heet, spreken.

"Leven in de vijfde versnelling ligt mij wel." Diplomatendochter Van der Laan is geen doorsnee Tweede-Kamerlid. Ze is weliswaar in Rotterdam geboren, maar verbleef als diplomatendochter het grootste deel van haar leven in het buitenland. "Mensen denken altijd dat ik een Hollandse meid ben, maar ik ben op mijn achttiende pas naar Nederland gekomen, uit Amerika. Ik heb weliswaar Nederlandse ouders en sprak thuis altijd Nederlands, maar ik wist niets van dit land. Na mijn studie in Leiden heb ik tien jaar in Brussel gewerkt. Pas sinds drie jaar woon en werk ik hier. Dat geeft mij een andere blik op Nederland en Den Haag." Het was voor niemand een verrassing dat Van der Laan na haar veelzijdige carrière in Brussel, onder meer als rechterhand van oud-eurocommissaris Hans van der Broek en als europarlementariër, in 2003 neerstreek op het Binnenhof. Ze heeft er geen hekel aan als ze ambitieus wordt genoemd, maar het ergert haar dat dit bij vrouwen altijd als negatief wordt gezien, terwijl het bij mannen heel normaal is. Van der Laan bivakkeert graag in de buurt van de macht. "Ik wil mijn eigen ideeën en denkbeelden in werkelijkheid omzetten."

En die zijn soms controversieel, zo weten politici in Brussel en Den Haag. Atheïst Van der Laan bepleitte ooit het verbreken van alle banden met het Vaticaan, omdat de katholieke kerk de scheiding van kerk en staat niet respecteert. Ze kreeg massale steun van de D66-leden, maar de toenmalige Haagse D66-kopstukken durfden er hun vingers niet aan te branden. Na haar entree op het Binnenhof stond Van der Laan wekenlang in de politieke spotlights toen ze het verbod op smadelijke godslastering uit de wet wilde schrappen. Een overbodig artikel omdat de grondwet genoeg waarborgen biedt voor iedereen, betoogde Van der Laan. Ze kwam hard in botsing met CDA-minister Donner (Justitie), die het verbod juist wilde afstoffen, en de kleine christelijke partijen. Die partijen beschouwen haar als een fanatieke 'antichrist' en daarmee als een gevaar voor de samenleving. Ten onrechte, zo zegt Van der Laan. Ze wil er alleen voor zorgen dat iedereen gelijk wordt behandeld. "Respectvol met elkaar omgaan en samen problemen oplossen." Lachend voegt ze eraan toe in de strijd tegen vervolging van christenen en homo's in Iran samen op trekken met ChristenUnie-leider Rouvoet.

Van CDA-politici als premier Balkenende en Donner moet Van der Laan niet veel hebben. Die zijn in haar ogen veel te conservatief, maar de kersverse D66-leider heeft zich snel aangepast aan haar nieuwe rol. Ze is niet uit op een voortijdige val van het kabinet, integendeel, ze roemt de daden van de coalitie. "Wij spelen hier klaar wat landen als Duitsland en Frankrijk niet lukt: goed arbeidsmarktbeleid. Onze economie komt er snel weer bovenop. We zijn straks één van de koplopers in Europa", jubelt Van der Laan. Ze heeft er dan ook geen moment spijt van dat D66 deelneemt aan het centrumrechtse kabinet met CDA en VVD. "De economische hervormingen die in de paarse jaren met de PvdA niet mogelijk waren, zijn nu wel gelukt. Terwijl we met de PvdA allerlei immateriële kwesties hebben geregeld, die nu met het CDA onhaalbaar zijn."

Het bewijst volgens Van der Laan dat D66 altijd moet streven naar kabinetsdeelname. "Dan kun je dingen regelen." Aan haar de moeilijke taak om de komende weken de verdiensten van D66 duidelijk te maken. "Het beeld van D66 is een grote partij die weinig klaarspeelt, maar we zijn juist een kleine partij die veel voor elkaar krijgt." Op één voor D66 van oudsher belangrijk terrein, de bestuurlijke vernieuwing, is dat deze kabinetsperiode mislukt. De gekozen burgemeester sneuvelde en wat overbleef waren wat slappe aftreksels zoals een burgerforum. Toch wil ook Van der Laan zich blijven inzetten voor modernisering van de democratie. "Je moet mensen betrekken bij de grote stappen die je zet."

Van der Laan is niet van plan de koers van D66 op korte termijn te veranderen. "Dat is aan de nieuwe lijsttrekker voor de verkiezingen van 2007." Ze zal volgens alles en iedereen in de partij meedingen naar het lijsttrekkerschap, maar wil daar zelf nu nog geen uitsluitsel over geven. Waarschijnlijk krijgt ze concurrentie van de eveneens 40-jarige Alexander Pechtold, die vorig jaar na de crisis over de gekozen burgemeester minister De Graaf opvolgde op Bestuurlijke Vernieuwing. D66 lijkt bij de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart en volgend jaar bij de landelijke gang naar de stembus haar bestaansrecht te moeten bevechten. De partij heeft zes zetels in de Tweede Kamer en staat in de peilingen zelfs op een of twee minder. Maar Van der Laan denkt niet dat de D66-kiezer een uitstervend ras is. "Wij kunnen meer dan 10 procent van de kiezers aanspreken." Unieke naam

Haar spaarzame vrije tijd, op maandagmorgen en vrijdagmiddag, brengt Van der Laan vooral door met haar 1-jarige zoontje Helix. "Ik speel graag met hem." Net als Lousewies is ook Helix een unieke naam. De spruit is genoemd naar de structuur van het menselijk dna. Ze heeft de naam met haar man Dennis, een wiskundige, bedacht. Helix wordt tweetalig opgevoed. Van der Laan spreekt altijd Engels tegen haar zoon, terwijl Dennis het Nederlands voor zijn rekening neemt. "Dat is mooi meegenomen voor een kind. Bovendien woont mijn zus in de Verenigde Staten en kan Helix dus straks Engels spreken met zijn neefje en nichtje." Net als haar familie wonen ook de vriendinnen van Van der Laan niet om de hoek. Volgende week zaterdag komen ze langs uit Engeland en Duitsland om haar verjaardag te vieren. "Gaan we lekker naar de sauna en uit eten." Daarna wachten een paar zware weken campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen. Van der Laan verheugt zich erop. "We moeten zwijgen over het verleden en vooruitkijken."