/

Back to home page

Europe D66 ALDE/ELDR European Parliament Strasbourg

Luxemburgse regering doet beroep op D66: schaf Straatsburg niet af

   Thu 28/09/2000

De Luxemburgse regering doet een beroep op D66 om af te zien van een anti-straatsburgmotie op het congres van de Europese liberalen.

"Eén dag afgeschaft, nu nog maar vier," dat zei D66-europarlementariër Lousewies van der Laan nadat zij begin dit jaar, samen met twee collega’s, de vrijdagzitting in Straatsburg had helpen afschaffen. Het Europees Parlement reist iedere maand van Brussel naar Straatsburg en weer terug – inclusief medewerkers, ambtenaren en vliegtuigen vol dossiers. Slecht voor het milieu, slecht voor Europa en slecht voor de belastingbetaler, aldus D66. De eurofractie van D66 heeft al verschillende pogingen gedaan om van dit hele 'verhuiscircus' af te komen, met als eerste resultaat dat er nog maar 4 in plaats van 5 dagen in Straatsburg wordt vergaderd. Dat bespaart ruim twee miljoen gulden per jaar aan salarissen en verblijfskosten, maar volgens Lousewies van der Laan mag dit slechts een begin genoemd worden.

In September diende D66 een motie in op het partijcongres van de Europese Liberalen en Democraten (ELDR), de Europese politieke partij waar D66 deel van uitmaakt. Daarin riep zij opnieuw op tot afschaffing van het verhuiscircus. Dat was voor Luxemburgse politici - tot en met de regering aan toe - reden om druk uit te oefenen op D66. Ook in Luxemburg zijn een aantal diensten van het Europees Parlement gevestigd en wanneer het hele EP zich efficiënt in Brussel zou organiseren, verliest niet alleen het Franse Straatsburg maar ook Luxemburg inkomsten, werkgelegenheid en prestige.

Van der Laan heeft toegezegd op weg van Brussel naar Straatsburg langs te gaan in Luxemburg om daar met de regering van gedachten te wisselen over deze kwestie. Tot die tijd houdt zij haar motie aan. Van der Laan: "Als direct betrokkenen om een gesprek vragen voordat D66 een motie in stemming brengt, dan is het natuurlijk een kwestie van beleefdheid dat niet te negeren. Ook als duidelijk is dat je een verschil van mening hebt, kan het nuttig zijn argumenten te wisselen. Als ik erin slaag om de Luxemburgse regering iets gevoeliger te maken voor onze bezwaren, dan vergroot dat de kans op beweging in de grotere Europese context. Eerder dit jaar hebben we gezien dat het wel degelijk mogelijk is verandering te brengen in deze constructie. Ook het afschaffen van de vrijdagen is iets dat tot voor kort onmogelijk werd geacht."