/

Back to home page

War, Peace and Development Europe D66 European Parliament

Midden Oostendebat: bijdrage Lousewies van der Laan

   Thu 07/11/2002

"Ik schaam mij voor het gebrek aan Europese daadkracht op het gebied van het Midden Oosten. Elke dag sterven er onschuldige mensen en toch lukt het Europa niet een constructieve bijdrage te leveren aan het vredeproces. Als grootste donor aan Palestina en belangrijkste handelspartner van Israël moet er toch iets meer kunnen gebeuren dan overleggen en verklaringen afgeven?"

Voorzitter,

Mijn fractie veroordeelt alle geweld in het Midden Oosten onvoorwaardelijk.

Burgerslachtoffers zijn altijd onaanvaardbaar, of zij nu vallen door zelfmoordaanslagen of door een leger.

Al jaren probeert Europa een rol van betekenis te spelen in het conflict, maar veel van wat we doen is symptoombestrijding in plaats van de oorzaken van de ziekte aan te pakken. Wat er moet gebeuren is dat mensen weer toekomstperspectief krijgen. Mensen die hoop hebben in de toekomst hebben iets te verliezen en zijn dus bereid te vechten voor vrede in plaats van door te modderen in de status quo of nog erger, te denken dat geweld een oplossing biedt.

Om een hoopvolle toekomst te krijgen eisen wij van beide partijen serieuze inspanningen:

De Palestijnse Autoriteit moet veel harder optreden tegen de zelfmoordaanslagen. Terroristen zijn geen helden maar moordenaars en moeten ook zo benadert worden. Daarnaast moet de PA hervormen en corruptie uitbannen zodat ook de Palestijnse bevolking vertrouwen krijgt in haar leiders.

Van Israël vragen wij een einde aan de politiek van de economische wurging en vernedering te maken. Ook moeten de betalingen aan de Palestijnen hervat worden zodat Europees geld zich weer kan richten op ontwikkelingsprojecten in onderwijs en zorg in plaats van betalingssteun. Daarnaast blijft is het onaanvaardbaar dat de nederzettingen zich nog steeds mogen uitbreiden. De bezetting en de nederzettingen blijven het grootste obstakel voor echte vrede en veiligheid voor iedereen.

Ik schaam mij voor het gebrek aan Europese daadkracht op het gebied van het Midden Oosten. Elke dag sterven er onschuldige mensen en toch lukt het Europa niet een constructieve bijdrage te leveren aan het vredeproces. Als grootste donor aan Palestina en belangrijkste handelspartner van Israël moet er toch iets meer kunnen gebeuren dan overleggen en verklaringen afgeven. Is het gebrek aan politieke wil, gebrek aan visie of angst voor je eigen mogelijkheden? Wat komt er terecht van de Europese "roadmap" als wij niet bereid zijn de partijen onder druk te zetten om vrede een feit te maken ?

Tot slot een opmerking over de verkiezingen: helaas heeft nog geen van de partijen een goed vredesplan op tafel gelegd. Dat moet nu gebeuren zodat Israeli's en Palestijnen in januari kunnen kiezen voor vrede voor zichzelf en hun buren.