/

Back to home page

Europe D66 European Parliament Economy

MKZ Resolutie aangenomen door Europees Parlement

   Thu 05/04/2001

Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen, waarin het pleit voor herziening van het non-vaccinatiebeleid. Deze resolutie is (mede) opgesteld door D66-europarlementariƫr Lousewies van der Laan. Minister Laurens Jan Brinkhorst zegt blij te zijn met de steun vanuit het Europees Parlement.

Het Europees Parlement (EP) heeft vandaag een resolutie aangenomen waarin het pleit voor herziening van het Europese non-vaccinatiebeleid. Dit in verband met de Mond- en klauwzeercrisis die in verschillende Europese landen woedt. De resolutie, die is ingediend door de grootste partijen in het EP en die grotendeels is gebaseerd op de tekst van D66-europarlementariër Lousewies van der Laan, werd aangenomen met 415 tegen 19 stemmen (en 27 onthoudingen). De Nederlandse landbouwminister Brinkhorst zegt gelukkig te zijn met deze steun voor het standpunt van de Nederlandse regering.

“Deze uitspraak van het Europees Parlement zet extra druk op de Europese Commissie en de Raad om na deze crisis het non-vaccinatiebeleid te herzien. Die druk komt op een goed moment, want hoewel Duitsland in onze richting is opgeschoven hebben veel lidstaten nog bedenkingen,” aldus minister Laurens Jan Brinkhorst.

Ook Lousewies van der Laan, fractievoorzitter van D66 in het Europees Parlement, is blij met de uitkomst. “De mensen in Europa hebben grote problemen met de eenzijdig economische benadering die weinig oog heeft voor ethische aspecten. Het Europees Parlement heeft goed naar hen geluisterd. De Raad en de Commissie zouden dat ook moeten doen.” Toch is Van der Laan niet helemaal tevreden: “De originele tekst keurde het non-vaccinatiebeleid en de eenzijdige economische logica expliciet af en riep op vaart te zetten achter de herziening van het Europees landbouwbeleid. Die scherpere tekst is in de onderhandelingen over de resolutie gesneuveld, met name vanwege bezwaren van de socialistische fractie in het EP. Het belangrijkste is echter behouden: de oproep tot herziening van het non-vaccinatiebeleid”.

Ruiming niet voorkomen

D66 wil dat de regels zo veranderd worden, dat dieren die bij een epidemie worden ingeënt gewoon op de Europese markt kunnen worden gebracht. In dat geval zouden ze niet automatisch "geruimd" hoeven worden. Dat voorstel heeft het nét niet gered, mede omdat de Nederlandse VVD zich hier tegen verzette. Had VVD wel voor dit voorstel gestemd, dat zou zij hebben gezorgd voor een meerderheid in het europarlement. "Het was een belangrijke kans, maar die hebben we nu gemist", aldus Lousewies van der Laan.

Het vaccineren van dierentuindieren waar D66 om gevraagd heeft is wel in de tekst blijven staan.

Democratisch tekort

Lousewies van der Laan wijst nog eens op de weinig democratische manier waarop het Europees landbouwbeleid tot stand komt: "Het Europees landbouwbeleid is een belangrijk voorbeeld van het democratisch tekort in de EU. De Raad besluit daarover achter gesloten deuren met gekwalificeerde meerderheid, zonder dat de volksvertegenwoordiging zicht heeft op wat er precies gebeurt. Het huidige beleid staat daardoor los van de werkelijkheid.”

Ook minister Brinkhorst ziet in de huidige crisis een reden te meer om het Europese landbouwbeleid te hervormen: “Het belangrijkste is op dit moment dat we deze crisis onder controle krijgen en verder leed bij boeren en dieren voorkomen. De structurele uitdaging van hervorming van het Europese landbouwbeleid neemt door deze crisis echter alleen in belang toe.”