/

Back to home page

War, Peace and Development Europe D66 European Parliament

Sharon verantwoordelijk voor onveiligheid

   Fri 17/05/2002

D66-europarlementariër Lousewies van der Laan heeft direct na de beëindiging van het Israëlische offensief een bezoek gebracht aan het zwaar getroffen vluchtelingenkamp Jenin in Israël. Een schrijnende situatie volgens Van der Laan en haar collega-parlementariërs.

´De verslagen inwoners van Jenin proberen met bestek levende familieleden uit de puinhopen te graven, kinderen en moeders durven zich nauwelijks te verplaatsen in hun -wat daar nog van over is- huis vanwege neergelegde boobytraps´, zegt van der Laan. ´Dat is een heel emotionele confrontatie´.

Het offensief van het Israëlische leger, ´Defensive Shield´, is officieel bedoeld de infrastructuur van terroristen te vernietigen. Van der Laan: ´Wat heeft het vernietigen van computers, printers en telefoons daarmee te maken? Jaren heeft het de Palestijnse ministeries, banken en ziekenhuizen gekost informatie te verzamelen en archieven op te bouwen. Dat is nu allemaal verloren gegaan.´

Wanhoop

Van der Laan meent dat de aanpak van het Israëlische leger ervoor heeft gezorgd dat de Palestijnse samenleving dertig jaar is terug gezet in de tijd en daarmee dus terug is bij af. ´De Palestijnen verliezen door de recente acties van Israël alle hoop op een eigen staat en een goed functionerende samenleving´, aldus Van der Laan. De D66-europarlementariër veroordeelt en verafschuwt echter de manier waarop de Palestijnen hun wanhoop uiten. ´Zelfmoordacties zijn nooit te rechtvaardigen´.

Sharon is volgens Van der Laan persoonlijk verantwoordelijk te houden voor de onveiligheid van de Israëlische burgers. Van der Laan: ´Door de oorzaak van de Palestijnse wanhoop weg te nemen -terugtrekking van Israël uit de bezette gebieden en een staking van verdere militaire acties- is er meer kans op een stabiele en veilige situatie voor de Israëlische bevolking.

VN-missie

Dat Israël de VN-onderzoekscommissie naar Jenin heeft verboden vindt Van der Laan onbegrijpelijk. ´Wie niets te verbergen heeft, laat zo´n onderzoek gewoon toe. Juist omdat er zoveel onduidelijkheid bestaat over wat er precies in het vluchtelingenkamp is gebeurd´.