/

Back to home page

Dutch Politics D66

Stapje naar nieuw Nederland

   Tue 24/12/2002

Stapje naar nieuw Nederland ; Wees niet te somber over 2002

Een terugblik op 2002, door Lousewies van der Laan.

Iets positiefs over 2002. Wat een rare vraag voor een jaar waarin in Nederland een politicus werd vermoord, de kansen op vrede in het Midden-Oosten verder weg bleven dan ooit en waarin duidelijk werd dat zaken doen in de bouwwereld vooral sjoemelen betekent. Bovendien heeft Nederland zichzelf in 2002 opgezadeld met een kabinet waarvoor milieu niets meer is dan het groen langs de snelweg en onderwijs niets anders dan een pot met geld waaruit infrastructurele projecten kunnen worden gefinancierd.

En laat ik niet vergeten dat de spanningen tussen groeperingen in onze samenleving steeds verder op scherp zijn gezet. Maar daar zit misschien ook de winst van het afgelopen jaar. Al veel te lang leven mensen in Nederland grotendeels langs elkaar heen. Alsof de verzuiling van de vorige eeuw nooit is opgehouden, zijn er arme buurten en rijke buurten, Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en autochtone gemeenschappen die zelden of nooit met elkaar te maken krijgen. In ieder geval zolang er geen problemen opdoemen die ons met de neus op de feiten drukken dat we samen een Nederland vormen. Als er iets positiefs is te melden over het afgelopen jaar, dan is het wel dat dit besef is gegroeid. D66 werd vijf jaar geleden nog weggehoond toen wij voorstelden een minister voor integratie in te voeren. Een minister voor spek en bonen, zei het CDA. Hoe anders is nu de discussie. Eindelijk staat integratie volop op de politieke en maatschappelijke agenda.

Dat de discussie niet gemakkelijk is en soms zelf tot spanningen leidt, is de prijs die we betalen. Het is een moeilijk debat, maar ik ben ervan overtuigd dat we daar versterkt uit zullen komen. Want een dynamisch en succesvol Nederland waarin het prettig leven is, is een Nederland waarin iedereen meedoet en iedereen meetelt. Dat Nederland kan dankzij 2002 weer een stapje dichterbij komen.

 

 

Application: old-lousewiesNL [Reload, Run Tests]
Framework: Wheels 1.1.8
CFML Engine: Adobe ColdFusion 9,0,2,282541
Default Data Source: dev-lousewiesNL
Active Environment: Design [Development, Testing, Maintenance, Production]
URL Rewriting: On
URL Obfuscation: Off
Plugins: None
Route: newsPost
Controller: Articles
Action: displayArticle
Key(s): stapje_naar_nieuw_nederland
Additional Params: page = 1
tagname = d66
Caching Stats: hits: 0, culls: 0, misses: 4
Execution Time: 312ms (action ~296ms, view ~31ms, requeststart ~16ms)