/

Back to home page

Dutch Politics Law and Liberties D66

Stevige maar slimme maatregelen tegen terreur

   Fri 28/10/2005

De regering moet inzetten op antiterreurbeleid dat werkt. Daarom is er meer aandacht nodig voor internationale samenwerking van inlichtingendiensten, een betere uitwisseling van gegevens binnen Nederland, technologische innovatie en verstoring van de activiteiten van terroristen. Ook vinden de Democraten dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de oorzaken van radicalisering. ‘Er is maar één manier waarop we kunnen winnen en dat is door terroristen te slim af te zijn,’ zegt kamerlid Lousewies van der Laan. Samen met D66-leider Boris Dittrich presenteert zij vandaag een discussiepamflet over de aanpak van terreur.

‘We moeten op een andere manier gaan denken,’ zegt Van der Laan. ‘Als iemand zichzelf wil opblazen heeft het klassieke strafrecht niet alle antwoorden. Dat is dan ook maar één onderdeel van de puzzel. Wat meer moet gebeuren, is bijvoorbeeld het verstoren van de activiteiten van terroristen. Als we het lastiger maken om bijvoorbeeld aanslagen te plegen, stijgt de vereiste organisatiegraad en neemt de kans toe dat mensen die kwaad willen tegen de lamp lopen. Inlichtingen, samenwerking en slimme technieken – dat werkt’.

D66 keert zich tegen de opvatting van het CDA, dat terrorisme vooral moet worden bestreden door de vrijheid van meningsuiting in te perken. Minister Donner van Justitie werkt aan een voorstel om godslasteraars sneller te straffen terwijl fractievoorzitter Verhagen hoge verwachtingen heeft van het strafbaar stellen van het goedpraten van terroristische misdrijven. Boris Dittrich: ‘Wij geloven niet dat terroristen die kwaad willen, zich door dat soort maatregelen laten tegenhouden. Integendeel. Volgens D66 zijn de inlichtingendiensten ons beste wapen in de strijd. Door mensen te verbieden uit te spreken dat zij sympathie hebben voor terroristen, wordt het veel moeilijker voor de AIVD om gevaarlijke individuen en netwerken in kaart te brengen. Dat werkt averechts en is dus geen slimme maatregel’.

 

Klik hier om de terrorisme notitie van D66 te downloaden.