/

Back to home page

Europe D66 European Parliament Economy

Varkenswelzijn in Europa moet verbeteren

   Thu 14/06/2001

Er moet een einde komen aan de dieronvriendelijke praktijken in de intensieve varkenshouderij vindt D66. Het EP heeft zich vandaag uitgesproken voor nieuwe europese regelgeving die varkens meer levensuimte geeft en een eind maakt aan het zonder verdoving castreren van biggen. "Het is toch eigenlijk absurd dat we het welzijn van deze dieren nu pas goed gaan regelen binnen de EU.", aldus van der Laan, "Een meer diervriendelijke Europese wetgeving is een absolute noodzaak om het welzijn van de varkens beter te kunnen waarborgen."

Voorbeelden van dieronvriendelijke praktijken in de intensieve varkenshouderij waar de nieuwe regelgeving een einde aan zal maken zijn er te over. De meest stuitende daarvan zijn de veel te kleine individuele ligboxen waar varkens zich nauwelijks in kunnen bewegen en het onverdoofd castreren van biggen. Verder eist de EU voortaan dat varkens kunnen wroeten in hun voer. Van der Laan: "Als varkens niet kunnen wroeten bijten zij elkaar van verveling in hun staarten. Om dit te voorkomen werden die tot nu toe afgebrand. Aan dit soort dieronwaardige praktijken maken we nu een einde."

Deze oproep van het Europees Parlement aan de Europese ministers is helaas niet bindend omdat het Europees Parlement over landbouw nog steeds niet veel te zeggen heeft. "Maar wij gaan er wel vanuit dat de landbouwministers ons advies gewoon zullen overnemen", besluit van der Laan.