/

Back to home page

Dutch Politics D66

De strijd om het leiderschap is geen theekransje

   Thu 22/06/2006

Dit artikel is eerder verschenen in dagblad Metro. Door: Bas Paternotte.

 

De leden van D66 beslissen zaterdag wie de nieuwe lijstrekker wordt van de ‘links liberale beweging’. Wordt het fractievoorzitter Lousewies van der Laan of minister Alexander Pechtold? Metro in gesprek met Lousewies van der Laan: “Het is voor mij makkelijker om het D66-geluid te laten horen.” Hans van Mierlo wil graag dat Alexander Pechtold lijstrekker wordt. Is dat vervelend voor u? “Ik vind het jammer dat Van Mierlo zijn voorkeur al uitsprak vóórdat ik mij gekandideerd had en een inhoudelijk verhaal had kunnen laten horen. Maar dat is het mooie van D66, we zijn allemaal gelijk. Iéder lid heeft één stem en ik moedig iedereen aan daar zaterdag gebruik van te gaan maken.” Het is een pittige strijd tussen u en Pechtold. U noemt hem ongeloofwaardig.

“En gisteren verweet hij mij de onderbuik van Geert Wilders te stimuleren. Maar ik blijf achter mijn uitspraak staan. Pechtold zegt soms het één en vervolgens wat anders. Maar een zekere verharding van het debat hoort nu eenmaal bij een lijsttrekkercampagne. De strijd om het leiderschap is geen theekransje.” Is het voor een partij verstandig om een minister als lijsttrekker te hebben?

“Ik ben nu fractievoorzitter. Dat betekent dat je dan alle belangrijke debatten voert zoals de Algemene Beschouwingen in september. Alexander is minister en in die positie kun je niet veel zeggen. Hij moet zich dan vooral houden bij zijn portefeuille: bestuurlijke vernieuwing. Het is voor mij makkelijker om het D66-geluid te laten horen.” En niemand vindt bestuurlijke vernieuwing meer interessant…

“Dat ben ik niet met je eens maar mensen die dat belangrijk vinden stemmen toch wel op D66. Ik wil laten zien dat we zoveel méér zijn. D66 is een links liberale beweging. Ik wil het naar binnen gekeerde klimaat in Nederland veranderen. We moeten het beste uit mensen gaan halen. Dat doe je door te investeren in onderwijs en óók in democratie. Maar we zijn geen one issue partij.” En daarom moet u lijsttrekker worden.

“Ik wil laten zien dat D66 een partij met lef is, niet bang voor taboes. Die boodschap wil ik erg graag uitdragen.” Stel: Alexander Pechtold wordt lijstrekker. Wordt u dan de nummer twee in de Kamer?

“Dat bepalen de leden, niet ik. Maar ik kandideer mij hoe dan ook voor de verkiezingen in 2007. Alexander is daar nog niet over uit, laat het afhangen van een eventueel lijsttrekkerschap. Dat vind ik jammer.”