/

Back to home page

Human Rights Dutch Politics D66

"Kabinet Balkenende onmenselijk hard voor asielzoekers"

   Thu 13/03/2003

Het kabinet-Balkenende bedrijft pirouettepolitiek door voor de derde keer in drie weken haar standpunt te wijzigen ten aanzien van het specifiek pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Op dit moment wil het Kabinet niet zorgen voor een regeling, terwijl eerder premier Balkenende en de meest betrokken minister Nawijn zich nog openlijk uitspraken voor een specifiek pardon.

Kamerlid Lousewies van der Laan noemt de opstelling van het Kabinet onmenselijk hard. D66 wil dat het demissionaire Kabinet op de kortst mogelijke termijn alsnog met een specifiek pardon komt.

Van der Laan: "Hier wordt gesold met het leven van duizenden mensen op een manier die zonder precedent is. Dat is buitengewoon hard voor de betrokkenen. Eerst spreekt het Kabinet zich bij monde van minister Nawijn uit voor een specifiek pardon, vervolgens trekt het Kabinet dit weer in. Als de Kamer zich voor een regeling uitspreekt, belooft het Kabinet daar gehoor aan te geven. De premier spreekt zich daar tijdens de Provinciale Statencampagne zélf voor uit. Maar daags na de verkiezingen komt het Kabinet toch weer met een tas vol niets thuis. Tégen de uitdrukkelijke wil in van Kamer, tégen de uitdrukkelijke wil van de betrokken minister en tégen de wil van de overgrote meerderheid van de Nederlanders die vindt dat je fatsoenlijk met mensen moet omgaan. Dat is het kabinet en vooral de premier onwaardig’.

D66 wil dat het Kabinet alsnog de motie van de Kamer uitvoert en komt met een regeling voor een specifiek pardon. Van der Laan: ‘Na zoveel politieke pirouettes kan er nog wel één draai bij. Want dan komen we tot een definitieve oplossing voor de mensen die al zoveel jaar op enige duidelijkheid van de Nederlandse overheid wachten’.

Mocht het Kabinet blijven bij haar weigering iets te doen voor de betreffende groep mensen, dan zou D66 het vanzelfsprekend waarderen als minister Nawijn toch eindelijk eens de eer aan zichzelf zou houden.