/

Back to home page

Europe Dutch Politics PvdA VVD D66 European Parliament

Toekomst Europa moet thema zijn in verkiezingscampagnecampagne Tweede Kamer

   Fri 04/05/2001

Europa moet een thema worden in de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer. Dat stelde Lousewies van der Laan, europarlementariƫr voor D66, vanavond in het televisieprogramma Nova. Zij hekelde de zwijgzaamheid van minister Van Aartsen en staatssecretaris Benschop in het debat over de toekomst van de EU dat in de meeste Europese hoofdsteden is losgebarsten.

De toekomst van Europa moet een thema zijn bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat stelt Lousewies van der Laan, europarlementariër voor D66, vanavond in het televisieprogramma Nova. Zij hekelt de afwezigheid van Nederland in het debat: "Niet alleen hebben minister Van Aartsen en staatssecretaris Benschop geen toekomstvisie voor Europa, zij geven zelfs trots aan niet mee te doen aan het 'schetsen van vergezichten'. Dat is een gemiste kans".

"Nederlanders hebben wel degelijk een mening over hoe het zou moeten in Europa, maar als de Nederlandse regering geen standpunt inneemt laat zij de gedachtevorming volledig aan anderen over. Nu zijn dat met name Duitsland, Frankrijk en België. Als de toekomst van Europa mede inzet wordt in de campagne voor de Tweede Kamer, dan worden alle politieke partijen gedwongen kleur te bekennen. Kiezers kunnen op basis van de verschillen tussen partijen dan invloed uitoefenen op hoe het verder moet met de EU."

De Belgische premier Verhofstadt stelde vandaag achter de federale visie op Europa te staan, zoals deze afgelopen week door de Duitse kanselier Schröder werd verwoord. Volgens Verhofstadt hadden de woorden van Schröder ook van hem kunnen komen. Lousewies van der Laan: "Ik kan het nog sterker zeggen: de voorstellen die Schröder heeft gedaan staan al jaren in het verkiezingsprogramma van D66 – Europees én nationaal".

Volgens Van der Laan heeft D66 geen "groot ideaalbeeld van een federale Europese superstaat", maar is de keuze voor federale structuren een pragmatische: "D66 vindt structuren op zichzelf niet zo interessant, het gaat ons erom dat kiezers greep krijgen op de beslissingen die in Europa over hen worden genomen. Een federaal stelsel, met een Europese regering maar met zo min mogelijk bevoegdheden voor het 'hoge', Europese niveau, biedt de beste garanties voor een democratisch en duidelijk Europa."

In Nova stelde Van der Laan verder dat zij geen plaats ambiëert op de Nederlandse kieslijst van D66. Ook reageerde zij op de laatste opiniepeilingen, waarin haar partij op fors verlies staat.

[RealVideo Nova]