/

Back to home page

Europe D66 European Parliament

D66 geeft goedkeuring aan Commissie Prodi

   Wed 15/09/1999

De leden van de D66-eurofractie hebben hun goedkeurig gegeven aan de Commissie Prodi. Volgens fractievoorzitter Lousewies van der Laan stelt Prodi de juiste prioriteit voor Europa: hervorming.

D66 heeft vandaag vóór de Europese Commissie gestemd. Volgens D66 stelt Prodi de juiste prioriteit: het doorvoeren van hervormingen. Ook hebben verschillende commissarissen harde toezeggingen gedaan met betrekking tot hervormingen op hun eigen terrein.

Lousewies van der Laan: "Door de nadruk te leggen op hervorming kiest Prodi niet voor de weg van de minste weerstand. Verandering gaat niet vanzelf en bij de Commissie zal dat ook gelden. Vanuit het parlement zullen wij Prodi royaal steunen waar hij de vernieuwing inderdaad ambitieus oppakt en hem kritisch benaderen wanneer hij punten laat liggen."

D66 is teleurgesteld in de manier waarop de grote fracties van christen-democraten en socialisten elkaar tijdens de hoorzittingen de hand boven het hoofd hielden. Terwijl de Commissie haar voorstellen voor verandering presenteerde vielen deze fracties weer in hun oude patroon van politieke spelletjes terug. Dat heeft een objectieve beoordeling er niet gemakkelijker op gemaakt.

Ook al waren de hoorzittingen daardoor niet zo zwaar als ze hadden moeten zijn, hebben ze toch een preventieve werking gehad. Van der Laan: "De commissarissen zijn veel uitvoeriger gescreend en gehoord dan wat bijvoorbeeld bij Nederlandse ministers gebruikelijk is. Daardoor zijn wel de zwakke schakels blootgelegd: Busquin, Lamy en De Palacio. Zij weten zich nu extra goed gecontroleerd en zijn deels ook gedwongen tot het doen van harde toezeggingen om op te stappen als hen een misdraging kan worden verweten."

Voormalig Tweede Kamerlid Bob van den Bos valt haar bij: "Ik kan mij niet herinneren dat een Nederlandse minister ooit zo streng is aangepakt nog voor hij is begonnen."