/

Back to home page

Europe D66 European Parliament Personal

De Europese lijstrekkers

   Thu 03/06/1999

Schets van de Europese lijstrekkers uit NRC (http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Europees-Parlement/lijsttrekkers.html)

Lousewies van der Laan is de young-coming-woman binnen D66. Ze is actief binnen de vernieuwingsstroom Opschudding. De Europese politieke arena kent ze als haar broekzak. Ze is twee jaar woordvoerder geweest van Eurocommissaris Hans van den Broek.

Daarvoor was ze lid van het kabinet van Van den Broek. Na haar studie rechten in Leiden en een post-doctorale opleiding internationale economische betrekkingen in Italië liep ze als 25-jarige stage bij toenmalig Europees commissaris Frans Andriessen.

Mr. L.W.S.A.L.B. van der Laan, simpelweg 'Lousewies' genoemd door iedereen om haar heen, is geboren in het oprichtingsjaar van D66. Van haar negende tot haar achttiende levensjaar woonde ze in Amerika, nadat ze ook al in België en Duitsland had gewoond (ze is dochter van een directeur bij de Wereldbank).

Lousewies voelt zich helemaal thuis bij de Democraten, al gebruikt ze zelf liever de term 'sociaal-liberalen', een predikaat bedacht door de Opschudders. Hiermee wil de vernieuwingsgroep afrekenen met de oude antidogmatische houding binnen die partij die vooral werd uitgedragen door oud-leider Van Mierlo. ,,D66 heeft een groot dogma gecreëerd: het dogma dat D66 als partij niet benoemd mocht worden', aldus Opschudding. Onder dreunende discoklanken ('The only way is up') beklom Van der Laan bij haar verkiezing tot lijsttrekker het podium op het D66-congres. In het advies van de lijstcommissie werd Van der Laan op een derde plaats gezet voor de Europese verkiezingen. Met een intensieve persoonlijke campagne langs veel D66-afdelingen wist Lousewies zichzelf te promoten.

copyright: NRC Handelsblad