/

Back to home page

Europe D66 European Parliament Privacy Internet

Economische spionage via Echelon?

   Tue 13/06/2000

De D66-fractie in het Europees Parlement maakt zich sterk voor een onderzoek naar het bestaan en de omvang van het Engels/Amerikaanse spionage-systeem Echelon.

Worden Europese burgers en bedrijven stelselmatig afgeluisterd door een Amerikaans spionagenetwerk genaamd Echelon? En hebben Europese bedrijven daardoor grote orders misgelopen (die vervolgens naar Amerikaanse bedrijven gingen)? Geconfronteerd met sterke aanwijzingen maakt de D66-fractie in het Europees Parlement zich sterk voor een commissie van het EP om deze zaak te gaan onderzoeken.

Over enkele maanden zal blijken of Echelon, waarvan het bestaan officieel altijd is ontkend, wordt gebruikt voor meer dan alleen militaire en antiterroristische doeleinden. Burgers en bedrijven hebben er recht op te weten of al hun fax-, telefoon- en emailcommunicatie wordt afgetapt en gefilterd op steekwoorden en nummers. D66 zou dit uiteraard onaanvaardbaar vinden. De D66-fractie in het Europees Parlement wil daarom hoe dan ook de bestaande Europese wetgeving over gegevensbescherming uitbreiden tot politiële en justitiële samenwerking.