/

Back to home page

Europe PvdA GroenLinks D66 European Parliament Strasbourg

Europees Parlement bespaart op vergaderkosten

   Tue 16/01/2001

Het Europees Parlement bespaart vanaf deze week minstens 2 miljoen gulden per jaar op zijn vergaderkosten, dankzij een actie van een drietal Nederlandse Europarlementariƫrs.

Het Europees Parlement bespaart vanaf deze week minstens 2 miljoen gulden per jaar op zijn vergaderkosten. De besparing is het gevolg van een actie vorig jaar van de Nederlandse europarlementariers Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Michiel van Hulten (PvdA) en Lousewies van der Laan (D66). Zij slaagden erin de slecht bezochte vrijdagzitting van het Europees Parlement in Straatsburg af te schaffen.

De meeste nationale parlementen (waaronder de Tweede Kamer) vergaderen niet op vrijdag. De parlementariërs nemen die dag niet vrij, maar besteden hun tijd aan andere zaken, zoals het beantwoorden van brieven, het afleggen van werkbezoeken of het schrijven van artikelen. Het Europees Parlement vormde op deze regel tot nu toe een uitzondering. De plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg duurde van maandag tot en met vrijdag. Op vrijdag stond echter vrijwel niets op de agenda. De agenda was zó licht, dat de meeste parlementariërs besloten de vrijdag aan andere werkzaamheden te besteden. Slechts een kleine groep parlementariërs woonde de vrijdagzitting bij. Vaak incasseerden zij 's ochtends hun dagvergoeding, om vervolgens met het eerste vliegtuig naar huis te reizen. De stemmingen woonden zij niet meer bij. In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 1999 raakte het Parlement hierdoor in opspraak.

Buitenweg, Van der Laan en Van Hulten stelden de Franse voorzitter van het Parlement, Fontaine, daarom voor de keuze: óf we maken van de vrijdag een volwaardige vergaderdag met een goed gevulde agenda, zodat het zin heeft om te blijven, óf we schaffen hem af.

Fontaine reageerde nooit op de brief van de drie Nederlanders. Toen het vergaderschema voor 2001 in stemming werd gebracht, stelden de drie daarom voor de vrijdag als plenaire vergaderdag af te schaffen. Dit voorstel haalde een meerderheid en zowel voorzitter Fontaine als de Franse regering lieten weten teleurgesteld te zijn over dit besluit. De afschaffing van de vrijdagvergadering dwingt het Parlement tot een efficiëntere werkwijze: alle debatten en stemmingen dienen voortaan op donderdagavond te zijn afgerond. De afschaffing van de vrijdagvergadering levert een besparing op van ruim 2 miljoen gulden per jaar, zo bleek bij de behandeling van de begroting voor 2001. Alleen al aan dagvergoedingen voor EP-leden bedraagt de besparing zo'n 1,3 miljoen gulden per jaar. Daarvan ging een deel naar leden die wel tekenden, maar vervolgens niet deelnamen aan de stemmingen. Daarnaast bespaart het EP op de kosten van onder meer de vertaaldienst en het kantinepersoneel.