/

Back to home page

GLBT Rights Europe D66 ALDE/ELDR European Parliament

Europese liberalen unaniem over homohuwelijk

   Fri 28/09/2001

Europese liberale partijen hebben zich uitgesproken vóór het openstellen van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht. Initiatiefneemster Lousewies van der Laan: "De keuze voor een partner hoort een zuiver persoonlijke beslissing te zijn."

Europese liberale partijen hebben zich uitgesproken vóór het openstellen van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht. Waar openstelling van het huwelijk op de korte termijn niet mogelijk is, roept de ELDR op tot het instellen van een ‘geregistreerd partnerschap’ dat homokoppels op hetzelfde niveau beschermt als gehuwde koppels.

Op het jaarlijkse congres van de ELDR, de Europese politieke partij die is samengesteld uit verschillende nationale liberale partijen, is een D66-resolutie die opriep tot het openstellen van het huwelijk voor koppels van gelijk geslacht unaniem aangenomen. De D66-resolutie bevatte een amendement van de Belgische VLD, de partij van premier Verhofstadt, die expliciet stelde dat de gelijke bescherming van homo- en lesbische koppels ook adoptierechten hoort te omvatten.

De resolutie is een iniatief van Lousewies van der Laan, Lid van het Europees Parlement: "Als je gelooft, zoals liberalen doen, dat stabiele familierelaties goed zijn voor zowel individuen als voor de samenleving als geheel, is het niet te verdedigen dat mensen van het huwelijk worden uitgesloten enkel vanwege hun seksuele geaardheid. De keuze van een partner hoort een zuiver persoonlijke beslissing te zijn."

De ELDR-partij omvat liberale partijen uit heel Europa, ook uit verschillende Zuid- en Oost-Europese landen. Zowel D66 als de VLD hebben een doorslaggevende rol gespeeld in het openstellen van het huwelijk voor homokoppels in Nederland, respectievelijk België.