/

Back to home page

Europe D66 European Parliament

"Bangeman mag overstap niet maken"

   Tue 20/07/1999

De strenge gedragsregels voor de nieuwe Europese Commissie zouden logischerwijs ook voor de uitgaande Commissie moeten gelden. Dat stelt een resolutie van de D66-eurofractie. Volgens D66 moet de Duitse Eurocommissaris Bangeman afzien van zijn lucratieve maar controversi√ęle overstap naar Telef√≥nica.

D66 heeft vandaag in het Europees Parlement haar scherpe afkeuring uitgesproken over telecom-commissaris Bangeman, die voor het einde van zijn mandaat een overstap wil maken naar het Spaanse telecombedrijf Telfonica. In een resolutie ingediend door Lousewies van der Laan doet de ELDR-fractie een beroep op Bangeman om alsnog van zijn overstap af te zien. Volgens Lousewies van der Laan, die vandaag officieel is geinstalleerd als Europarlementariër, is de belangenverstrengeling waar hij zich mee inlaat niet alleen slecht voor de telecomindustrie, maar is het een regelrechte bedreiging voor de pogingen van de nieuwe commissie en het Europees Parlement om de naam van Europa te zuiveren.

Om extra druk op Bangeman te zetten, stelt de resolutie dat de strengere gedragsregels voor de inkomende commissie ook voor de huidige, uitgaande commissie zouden moeten gelden. Op deze wijze zou Bangeman alsnog kunnen worden belet zijn voor hem lucratieve maar voor Europa desastreuse overstap te maken.