/

Back to home page

Europe PvdA GroenLinks CDA VVD D66 European Parliament

CDA, PvdA en GroenLinks willen alcoholbeleid naar streng Zweeds model

   Tue 22/05/2001

Wettelijke voorschriften voor het prijsbeleid in cafés, maatregelen ter bevordering van zelfachting, verplichte borden langs het water die wijzen op het gevaar van zwemmen na alcoholgebruik en geen alcoholverkoop meer in dezelfde winkelruimte als andere waren. Met deze en andere aanbevelingen van de Zweedse regering wil de Raad van Ministers het alcoholgebruik onder jongeren in Europa aanpakken. Het CDA, GroenLinks en de PvdA in het Europees Parlement hebben voor de voorstellen gestemd, de liberale partijen D66 en VVD stemden tegen. Volgens Lousewies van der Laan (D66) werkt het strenge systeem in Zweden zelf niet erg effectief en is er dus weinig aanleiding om de betuttelende regels naar de rest van Europa te exporteren.

"Een teveel aan alcohol is veel schadelijker voor de gezondheid dan bijvoorbeeld het gebruik van cannabis. Dat is zeker zo als we de gevolgen van alcoholmisbruik in het verkeer meerekenen," aldus Van der Laan. "Als jongeren op een onverstandige manier met alcohol omgaan moet dat ons zeker zorgen baren. Dat wil nog echter nog niet zeggen dat dit meteen op Europees niveau moet gebeuren. De cultuur rond drankgebruik varieert enorm in Europa. Zo leren Fransen al op jonge leeftijd matige hoeveelheden wijn te drinken, maar zorgt alcohol in het verkeer er voor heel veel slachtoffers. In het uiterste noorden en oosten van Europa drinkt men wodka tot men in de goot ligt, met de bijbehorende ziekten als levercirrose en Korsakoff. En de bierdrinkende voetbalsupporters in Engeland zijn weer berucht om hun vechtpartijen. Al die verschillende vormen van drankgebruik brengen dus hun eigen problemen met zich mee die op verschillende manieren moeten worden opgelost. In sommige landen zal er meer behoefte zijn aan een strenge of betuttelende aanpak, in Nederland geloof ik niet dat we daar heel veel mee opschieten. Daarom moeten landen dat vooral zelf kunnen uitmaken."

In de negentiende eeuw was alcoholisme overal in Europa een veel voorkomend probleem onder de veelal in slechte omstandigheden levende arbeidersklasse. In de geschiedenis hebben strenge maatregelen tegen alcoholmisbruik dan ook vaak op sympathie kunnen rekenen van socialistische politici. In Zweden kiest men ook vandaag nog voor een restrictieve aanpak. "Dat is hun goed recht", zegt Van der Laan, " tegelijk constateer ik dat ook in Zweden nog altijd zeer grote problemen rond alcoholgebruik bestaan. Het exporteren van het Zweedse beleid ligt volgens mij daarom niet voor de hand."