/

Back to home page

GLBT Rights GroenLinks D66 European Parliament

D66 laakt CDA-standpunt Cypriotische homo’s

   Wed 05/09/2001

Vandaag heeft het Europese Parlement (EP) in Straatsburg de discriminatie van homoseksuelen op Cyprus veroordeeld. Cyprus is één van de landen die wil toetreden tot de Europese Unie. Het EP nam met kleine meerderheid twee amendementen aan van D66 en GroenLinks. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat Cyrpus wat betreft homorechten nog absoluut niet aan de Europese normen voldoet.

Homoparen kunnen op Cyprus tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen als zij gemeenschap hebben, al is het in hun eigen huis. “Dat is niet te tolereren,” stelt Van der Laan, wiens amendementen een nipte meerderheid haalden: 293 parlementariërs stemden vóór, 243 tegen. Van der Laan hekelt ook de discriminerende minimumleeftijd waarop het voor jonge mensen legaal is om seks te hebben: voor hetero’s geld een leeftijd van 16 maar homos moeten 18 zijn. Op grond van dit artikel 171 van het Cypriotische wetboek van strafrecht worden mensen ook daadwerkelijk vervolgd.

CDA

Van der Laan neemt het de europarlementariërs van het CDA zeer kwalijk dat zij hebben geprobeerd de passage over homorechten uit het rapport te houden: “In Cyprus gaan mensen de gevangenis in omdat zij gemeenschap hebben met iemand van hetzelfde geslacht. In de Nederlandse verhoudingen mag je toch zelfs van het CDA verwachten dat zij stelling neemt tegen deze flagrante schending van de rechten van de mens. Deze voortgangsrapporten hebben enorme invloed in de kandidaat-lidstaten en een passage over homos kan daardoor veel veranderen in die landen.”

Het rapport over Cyprus werd behandeld met 11 andere rapporten over kandidaat landen. Ook in de rapporten over Bulgarije, Hongarije, Litouwen en Roemenië werden veroordelingen opgenomen over het gebrek aan rechten voor homoseksuelen.