/

Back to home page

Europe D66 European Parliament Strasbourg

Europees Parlement breekt kostenrecord: de prijs van het verhuiscircus

   Thu 17/05/2001

De kosten van het Europees Parlement stijgen ruim twee keer zo snel als de inflatie. Volgens Lousewies van der Laan, D66-europarlementariƫr en vice-voorzitter van de Commissie begrotingscontrole, is die stijging vooral te wijten aan het steeds duurdere verhuiscircus van het Parlement tussen Brussel en Straatsburg.

Het Europees Parlement is de Europese instelling met de hoogste kosten per werknemer. In 2002 zullen de kosten verder stijgen met 4,8%, dat is ruim twee keer de inflatie. Deze kostenstijging is volgens D66-europarlementariër Lousewies van der Laan goeddeels te wijten aan de versnelde aflossing van de kosten van het nieuwe, onnodige parlementsgebouw in Straatsburg. Die versnelde aflossing is nodig om geld vrij te maken voor de aanstaande uitbreiding van de EU. Door de uitbreiding zullen er extra europarlementariërs bij komen.

"Ik hoop dat de Raad hiervan goed schrikt," stelt D66-europarlementariër Lousewies van der Laan, vice-voorzitter van de Commissie begrotingscontrole in het Europees Parlement. De verwachting is dat de Raad – de andere Europese instelling die de begroting van het Europees Parlement moet goedkeuren – niet erg gelukkig zal zijn met de gestegen kosten. Volgens Van der Laan zijn de gestegen kosten echter vooral aan de Raad zelf te danken: "Het zijn de regeringsleiders die in het Verdrag van Amsterdam hebben vastgelegd dat het zinloze verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg in stand moet worden gehouden. Het EP heeft aan één kantorencomplex in Brussel meer dan genoeg, maar de verschillende nationale regeringen dwingen ons ons iedere maand op- en neer te reizen tussen Brussel en Straatsburg. Daarvoor is er twee jaar geleden ook een nieuw, duur gebouw worden neergezet en dat is de reden dat de kosten nu zijn gestegen."

Gehoopt werd dat het Verdrag van Nice dat de regeringsleiders eind 2000 met elkaar sloten een oplossing zou bieden voor het Straatsburgprobleem. Het tegenovergestelde bleek het geval: in Nice besloten de regeringsleiders om politieke redenen dat er na de uitbreiding van de EU 106 nieuwe parlementariërs bijkomen, in plaats van de maximaal 74 waarmee tot nu toe rekening was gehouden. Het nieuwe gebouw in Straatsburg, dat ongeveer één miljard gulden heeft gekost, moet daarom al weer snel worden aangepast om meer parlementariërs te huisvesten, met nog weer extra kosten tot gevolg.

Gisteren herbevestigde het Europees Parlement dat de vrijdagzitting in Straatsburg niet opnieuw zal worden ingevoerd. Met name Franse europarlementariërs, waaronder EP-voorzitter Fontaine, drongen hier juist wel op aan. Een amendement van onder meer D66 om dat te voorkomen werd met een nipte meerderheid aangenomen. Was dat niet gebeurd, dan zouden de kosten van het Europees Parlement met zeker nog een miljoen gulden per jaar zijn toegenomen.