/

Back to home page

War, Peace and Development Europe D66 European Parliament

Lousewies van der Laan eist opening Gaza-ziekenhuis

   Wed 19/01/2000

In 1994 is de bouw begonnen van het Europese ziekenhuis is Gaza, Palestina. Eind 1996 is het ziekenhuis vrijwel geheel voltooid, maar nu, nog eens ruim drie jaar later, is er nog geen enkele patiënt het ziekenhuis binnengekomen. Geld en verantwoordelijkheid zijn steeds in onvoldoende capabele handen terechtgekomen. D66 eist een snelle oplossing.

In 1994 is de bouw begonnen van het Europese ziekenhuis is Gaza, Palestina. Eind 1996 is het ziekenhuis vrijwel geheel voltooid, maar nu, nog eens ruim drie jaar later, is er nog geen enkele patiënt het ziekenhuis binnengekomen. Geld en verantwoordelijkheid zijn steeds in onvoldoende capabele handen terechtgekomen.

Lousewies van der Laan stelt deze kwestie aan de orde in haar rapport over de kwijting van de begroting 1997. In dit rapport, dat vandaag door het Europees Parlement is aangenomen, eist het Parlement van de Europese Commissie om het ziekenhuis uiterlijk op 31 maart van dit jaar te openen.

Lousewies van der Laan: "De situatie van het Gazaziekenhuis is beschamend voor de hele Europese Unie. In de eerste plaats natuurlijk vanwege de mensen in Palestina die het slachtoffer zijn geworden van de bureaucratie en het mismanagement. Gaza heeft vrijwel de laagste ziekenhuisbeddenratio ter wereld. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis moet een half miljoen mensen bedienen maar is daar totaal niet voor uitgerust. De Europese Unie heeft de hoogst noodzakelijke hulp toegezegd, maar blijkt daar bij herhaling niet competent genoeg voor te zijn. De nieuwe Europese Commissie moet nu laten zien dat zij in staat is dit project op korte termijn af te ronden, anders zal deze kwestie de geloofwaardigheid van het Europese buitenlandse beleid voor lange tijd ernstig ondermijnen."