/

Back to home page

Europe Democracy around the World D66 European Parliament

Nederland moet 'axis of secrecy' doorbreken

   Mon 25/02/2002

De Nederlandse minister van Buitenlandse zaken moet zich onmiddellijk aansluiten bij het Duits-Britse initiatief om meer openheid te brengen in Europa. Dit stelt D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan naar aanleiding van voorstellen van de premiers Blair en Schröder om raadsvergaderingen voortaan in het openbaar te houden.

Het gaat om vergaderingen waarin wetgeving wordt aangenomen. Openbaarheid daarvan is een lang gekoesterde wens van D66. "Het is krankzinnig dat Europa nog steeds in het geheim wetten maakt, vooral omdat deze wetgeving rechtstreeks ingrijpt in het leven van burgers", aldus Van der Laan. "Europa, Cuba en Noord-Korea zijn de enige plaatsen in de wereld waar dit nog gebeurt. Deze 'axis of secrecy' moeten we nu doorbreken."

Momenteel wordt alle Europese wetgeving in geheime Raadsvergaderingen aangenomen. Weliswaar heeft het Europees Parlement op veel gebieden een mede-wetgevende bevoegdheid, maar de Raad is nog steeds het machtigste orgaan. "Het is op dit moment heel moeilijk te achterhalen welke landen dwarsliggen bij belangrijke wetgevende zaken. Zo kunnen ze zich achter elkaar verschuilen en is democratische controle niet mogelijk."

De voorstellen van Blair en Schröder staan in een brief die zij vandaag sturen aan de Spaanse premier Aznar, die op dit moment voorzitter is van de EU. Om ze uit te voeren zijn geen verdragswijzigingen noodzakelijk, dus ze kunnen meteen worden ingevoerd. Lousewies van der Laan wil dat dit al op de Europese Raad in Barcelona, op 15 en 16 maart aanstaande, gebeurt.