/

Back to home page

War, Peace and Development D66 European Parliament

"Onmogelijk Jenin onder woorden te brengen"

   Fri 17/05/2002

Bijdrage Lousewies van der Laan Plenair debat Europees Parlement 24 april 2002, de dag van terugkomst uit Jenin

Voorzitter,

Het is onmogelijk om de gruwel van wat wij de laatste dagen hebben gezien en gehoord, goed onder woorden te brengen.

Een man in Jenin die al vier dagen met zijn blote handen probeert onder het puin zijn broer te vinden, terwijl Israël de bulldozers blokkeert die daarvoor nodig zijn. Een arts die een bloedende man niet van straat mocht halen, dan nadat hij was doodgebloed. Een familie die al vijftig jaar in Oost-Jeruzalem woont en maandagnacht uit hun huis is gezet om plaats te maken voor Israëlische kolonisten. Computers van het Ministerie van Onderwijs die door soldaten op een hoop worden gegooid en dan een granaat erop.

Wat hebben al deze zaken met terrorismebestrijding te maken? Helemaal niets. De Israëlische regering is niet bezig met een oorlog tegen het terrorisme. Sharon vernietigt moedwillig de Palestijnse infrastructuur en daarmee de Palestijnse hoop. Mensen zonder hoop worden gedreven tot wanhoopsdaden: walgelijke zelfmoordaanslagen zijn het resultaat. En zo draagt Sharon zelf bij aan de onveiligheid van Israël die hij zegt naderbij te willen brengen.

De veiligheid van Israël kan alleen gegarandeerd worden als we de oorzaken van de wanhoop weghalen: de nederzettingen en de bezetting. Maar Sharon heeft verklaard nieuwe nederzettingen te gaan bouwen. Hoe moet dat de veiligheid van Israël vergroten?

Tot slot nog dit: wij zijn allen geschokt door het opkomende antisemitisme in Europa. Wij veroordelen dit en roepen regeringen op krachtig op te treden. Maar, om zoals Peres doet, iedereen die kritiek heeft op Israël meteen tot antisemiet uit te roepen, is onacceptabel en wel een heel gemakkelijke manier om je niet aan je internationale verplichtingen te hoeven houden.

Bijdrage Lousewies van der Laan Plenair debat Europees Parlement 24 april 2002, de dag van terugkomst uit Jenin