/

Back to home page

Europe PvdA D66 European Parliament Economy

Overnamerichtlijn: "PvdA spreekt met twee tongen"

   Thu 21/02/2002

PvdA-staatssecretaris Benschop van Europese Zaken is teleurgesteld dat initiatieven die de EU de meest competitieve kenniseconomie ter wereld moeten maken zo moeilijk van de grond komen. Maar in plaats van zich druk te maken op de Europese toppen, kan Benschop sneller succes boeken door zijn PvdA-partijgenoten in het Europees Parlement te overtuigen. Dat stelt D66-europarlementariƫr Lousewies van der Laan vandaag in het Financieel Dagblad.

Als het gaat om het concurerender maken van de Europese economie, kan staatssecrataris Benschop het beste proberen zijn eigen partijgenoten in het Europees Parlement te overtuigen. Dat stelt D66-europarlementariër Lousewies van der Laan vandaag in het Financieel Dagblad:

"PvdA-staatssecretaris Benschop van Europese Zaken is teleurgesteld dat initiatieven die de EU de meest competitieve kenniseconomie ter wereld moeten maken zo moeilijk van de grond komen (Financieel Dagblad 19 febr 2002). Onderwerpen die dreigen te verzanden, zoals de richtlijn voor vijandige overnames, wil hij zo snel mogelijk opnieuw bij de Europese regeringen op de agenda zetten.

Zijn teleurstelling is terecht. Het probleem zit echter niet bij de andere Europese regeringen, maar binnen Benschops eigen partij. De richtlijn vijandige overnames had na twaalf jaar onderhandelen vorig jaar eindelijk aangenomen kunnen worden. Hij werd echter met een stem verschil verworpen door het Europees Parlement. Als de PvdA Europarlementariërs - net als Benschop, Kok en de PvdA-fractie in de Tweede Kamer - toen voorgestemd hadden, lag er nu een overnamerichtlijn en was Europa weer een stukje competitiever geweest. Kortom, Benschop kan zich werk op Europese toppen besparen als zijn partij leert in Brussel dezelfde lijn te trekken als in Den Haag."

Lousewies van der Laan Fractievoorzitter D66 in het Europees Parlement