/

Back to home page

Europe D66 European Parliament

Verbod op dierproeven voor cosmetica

   Tue 03/04/2001

D66-europarlementariƫr Bob van den Bos is blij dat het Europees Parlement dierproeven voor cosmetica geheel wil verbieden. D66 wil ook een handelsverbod voor cosmeticaproducten waarvoor in derde landen dierproeven worden gehouden.

D66 Eurofractie is bijzonder verheugd over het aannemen van het rapport Roth-Behrendt over cosmetische produkten en verbaasd over de CDA-opstelling.

Bij testen moet het lijden van de dieren altijd in verhouding staan tot het doel van het onderzoek.

Voor schoonheidsprodukten is die verhouding zoek. Daarom moet er zowel een stop op verdere dierproeven komen als een handelsverbod. De proeven mogen niet verplaatst worden naar derde landen.

Het gaat om het besparen van onnodig leed van 40.000 dieren per jaar. Het is nog maar een klein gedeelte van het totaal aan proefdieren maar het is een grote verandering van koers. Er zal door industrie, wetenschap en overheid veel meer geïnvesteerd moeten worden in het onderzoek naar alternatieve methoden.

D66 Europarlementslid Bob van den Bos was bijzonder verbaasd dat de CDA-leden van het Europees Parlement tegen voorstellen hebben gestemd om dierproeven voor cosmetica-artikelen te verbieden en een handelsverbod in te stellen voor op dieren geteste middelen: "Dit is vooral onbegrijpelijk omdat in het voorstel een uitzondering wordt gemaakt voor produkten ter voorkoming van ziektes of ernstige aandoeningen."

Volgens Bob van den Bos is het lelijk om mooi te willen zijn ten koste van dierenleed.