/

Back to home page

Human Rights GLBT Rights D66 European Parliament Vatican

Gay rights zijn mensenrechten

   Tue 11/07/2000

"Ik vind het schokkend dat in een land van de EU neo-nazi's meer rechten hebben dan homo's". Dat zei Lousewies van der Laan zondag voor de Italiaanse televisie (Rai 3). Van der Laan was in Rome om te spreken tijdens de Amnesty International Human Rights Rally van World Pride 2000.

"Ik vind het schokkend dat in een land van de EU neo-nazi's meer rechten hebben dan homo's". Dat zei Lousewies van der Laan zondag voor de Italiaanse televisie (Rai 3). Van der Laan was in Rome om te spreken tijdens de Amnesty International Human Rights Rally van World Pride 2000, een evenement voor homo- en biseksuelen uit de hele wereld.

Onder druk van het Vaticaan en (extreem)-rechtse politici, waaronder de gouveneur van de regio Lazzio waar ook Rome onder valt, heeft het stadsbestuur van Rome de organisatie van World Pride verboden in optocht langs kerken te lopen. Het Vaticaan en een deel van de Italiaanse politici beschouwen dat als beledigend voor gelovigen. Omdat ook het Colloseum als een christelijk monument wordt beschouwd, mag de mars ook hier niet langs lopen, zoals wel de bedoeling was. Dit betekent dat de optocht kort moet zijn en niet zichtbaar door het centrum van de stad mag lopen.

Lousewies van der Laan: "Hier wordt met twee eigenaardige maten gemeten. Homo's mogen niet door het centrum lopen terwijl ze demonstreren voor mensenrechten en tolerantie. Maar neo-nazi's krijgen toestemming om door het centrum van de stad te marcheren, waarbij ze ongestraft kunnen oproepen tot geweld". Fascistische betogers droegen zaterdag spandoeken waarop ze stelden dat homo's gerust naar het Colloseum mogen, zolang de leeuwen er maar bij zijn.

Van der Laan stelde in haar toespraak tot de World Pride bezoekers, dat gay rights horen bij de fundamentele mensenrechten. Als mensenrechten in het geding komen, moet de politiek in actie komen. De controverse in Italië rond World Pride, die al enkele weken de gemoederen bezig houdt en waarbij de vrijheid van meningsuiting onder druk is komen te staan, toont volgens Van der Laan aan dat de discussie over homorechten in Europa een serieus onderwerp is dat door parlementsleden niet zomaar terzijde mag worden geschoven.