/

Back to home page

GLBT Rights ALDE/ELDR

Lousewies van der Laan derde keer herkozen als vicevoorzitter Europese Liberaal Democraten

   Sat 30/11/2013

Lousewies van der Laan is afgelopen 30 november in London voor een derde keer herkozen tot vicevoorzitter van de Europese Liberale Partij (ALDE). Zij zal zitting nemen in het bestuur van de ALDE, dat wordt voorgezeten door de Brit Sir Graham Watson, lid van het Europees Parlement. Eveneens herkozen zijn Alexander Graf Lamsdorff, lijsttrekker van de Duitse Liberalen (FDP) en Guerrero i Tarragó van de Catalaanse regeringspartij CDC. Nieuw in het bestuur zijn Ole Schmidt van de Svenska Folkspartiet en Karin Riis - Jørgensen van het Deense Venstre. Hun mandaat is voor 2 jaar.

In het bestuur zitten verder nog de Roemeense minister van Transport Ramona M?nescu van de Partidul Na?ional Liberal en Dick Roche van het Ierse Fianna Fail. Penningmeester is de Sloveense minister van Defensie Roman Jakic.

Tijdens het congres werden er fringemeetings georganiseerd over uiteenlopende Europese vraagstukken. Louswies van der Laan zat de meeting voor waarin de lancering van Liberals 4 Equality plaatsvond. Dit liberaal LGBT-netwerk gaat zich richten op het naar voren brengen van LGBT-rechten tijdens de campgne van bij ALDE aangesloten partijen in de aanloop naar de Europese Verkiezingen. Meer informatie is te vinden op de site van Liberal Democrats en Pink News. Ook was er een speech van Nick Clegg, partijleider van de Liberal Democrats. 

De ALDE (voorheen ELDR) is de Europese koepel van 56 liberale partijen in West en Oost Europa, waar namens Nederland D66 en VVD deel van uitmaken. De ALDE congresseerde in London, 28-30 november 2013.