/

Back to home page

Human Rights Europe D66 European Parliament

Europa moet zich uitspreken tegen mensenrechtenschendingen in Algerije

   Tue 22/05/2001

Bob van den Bos: "De recente slachting van Berbers confronteert ons wederom met de weerzinwekkende realiteit in Algerije. Opnieuw hebben onze moedige Ministers van Buitenlandse Zaken besloten hun kop in het zand te steken. De hele wereld wordt veroordeeld, behalve Algerije. Noch olie-belangen, noch onderhandelingen zijn echter voldoende reden om te zwijgen over grove mensenrechtenschendingen."

Tijdens een debat in het Europees Parlement heeft de D66 Eurofractie de Europese regeringsleiders opgeroepen hun stilzwijgen over de voortdurende mensenrechtenschendingen in Algerije te beëindigen.

Onlangs werden in de Algerijnse regio Kabylie door veiligheidstroepen tientallen Berbers gedood, die demonstreerden voor meer culturele en taalrechten. Berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika, voor de komst van Arabieren in de 7-de eeuw. Hoewel bijna een derde van de Algerijnse bevolking tot deze groep behoort, genieten zij niet dezelfde rechten als de Arabieren.

President Boutiflaka heeft beloofd de recente tragedie in Kabylie te onderzoeken. Ook wil hij het geweld in zijn land proberen in te dammen. Van den Bos: "de Algerijnse Regering maakt voortdurend dergelijke loze beloftes. Maar intussen lees ik bijna wekelijks over bloedige slachtpartijen. De schuldigen gaan vrijuit. De straffeloosheid zet zich voort."

Met dezelfde Regering is de Unie druk verwikkeld in onderhandelingen over een Associatie Akkoord voor samenwerking op allerlei terreinen. "Het is de vraag of we met Algerije, waar op zo'n grote schaal mensenrechten worden geschonden, zelfs door overheidsdienaren, wel een Akkoord moeten sluiten. Dat kan volgens mij alleen als de Regering verzekert dat zij alles in het werk stelt om de wandaden te voorkomen en de geweldplegers, van welke kant dan ook, te vervolgen en te berechten", aldus Van den Bos.