/

Back to home page

Personal

Het moederschap heeft mijn goede eigenschappen enorm versterkt

   Mon 30/08/2010

Ex-D66-politica Lousewies van der Laan (44) beviel onlangs van haar tweede kind. Net als bij de eerste was het geen compleet onbezorgde zwangerschap: haar man Dennis moest haar elke dag een injectie met bloedverdunners geven.

Dit interview is eerder verschenen in Viva Mama

Lousewies kreeg vijftien jaar geleden te horen dat ze de stollingsziekte Factor V Leiden heeft. Deze aandoening kan ernstige gevolgen hebben tijdens de zwangerschap. Zo’n tien procent van de West-Europeanen leidt hieraan. Weinig mensen weten dat ze het hebben en in Nederland wordt er bij tromboseproblemen niet standaard onderzoek naar gedaan. Daarom wil ze graag haar verhaal delen. “In 1997 kreeg ik een trombose in mijn arm. Ik had het geluk dat ik in België woonde. Daar word je meteen helemaal doorgelicht. Ik kreeg de diagnose Factor V Leiden, een aangeboren hoger risico op trombose. Bij reizen moest ik voortaan bloedverdunners nemen en ik moest veel water drinken en bewegen. Niet lang daarna had ik een afspraak met een Amerikaanse vriendin die ik een tijd niet had gezien. Ze vertelde me dat haar jongste kind met een hersenbeschadiging was geboren. Tijdens haar zwangerschap had ze een sterk gevoel gehad dat er iets niet in orde was. Ze bezocht verschillende artsen die haar allemaal vertelden dat er niks aan de hand was. Later bleek dat ze in die tijd een trombose had gehad in de baarmoeder. De bloedtoevoer naar de baby was hierdoor langere tijd verminderd geweest. Ik vroeg haar hoe het kwam dat ze trombose had gekregen en was stomverbaasd toen ze zei dat ze ook Factor V Leiden had. Helaas was zij daar te laat achter gekomen. Er bleek een simpele remedie te zijn om je kind te beschermen: jezelf tijdens je hele zwangerschap bloedverdunners toedienen. Ik ben zo dankbaar dat ze me dit vertelde! Toen ik twee jaar later zwanger werd, zei ik direct tegen mijn gynaecoloog dat ik Factor V Leiden had. Vanaf de eerste dag zijn we met bloedverdunners begonnen. Ik raad iedereen met trombose in de familie aan om zich op deze ziekte te laten onderzoeken.”

Haar man Dennis gaf haar tijdens beide zwangerschappen injecties in haar benen of buik. Lousewies had het er graag voor over. Ze vindt de beperkingen verder meevallen: “Het is een aangeboren afwijking. Sommige mensen hebben aanleg om dik te worden, ik heb een aanleg voor trombose. Het is verder ook helemaal niet zo’n groot probleem. De enige twee grote risicofactoren zijn roken en hormonen. Je mag dus geen pil slikken of in rokerige cafés komen. Ik vind dat rookverbod echt een uitkomst. Mijn risico op trombose is zeven keer hoger dan dat van jou, maar na een bezoek aan een rokerig café tweeëndertig keer. Met vliegen heb ik altijd steunkousen aan en bij vluchten die langer dan vijf uur duren, neem ik ook een injectie.” Was ze niet bang dat er toch complicaties bij de zwangerschap zouden optreden? “Nee, ik ben niet zo snel bang. Ik wist welke maatregelen ik moest nemen. Daar komt bij dat ik al achtendertig was toen ik van Helix beviel en vierenveertig bij mijn tweede bevalling. Dan word je wel goed in de gaten gehouden. Bij de bevalling van Victoria werd al helemaal niks aan het toeval overgelaten. Er is nooit sprake van geweest dat ik thuis kon bevallen. Ik heb alle tests gedaan die je zonder risico kunt doen en toen alles goed bleek te zijn, kon ik mijn geluk niet op. Dennis en ik wilden al heel lang nog een kind, maar het duurde langer dan we hadden gehoopt. Net toen ik de hoop wilde opgeven, was ik zwanger! Helix is heel trots op zijn zusje. Hij kan eindeloos gekke bekken naar Victoria trekken en dan ligt zij te kraaien van het lachen. Het is leuk om een jongetje en een meisje te hebben. Victoria is nu al een echt meisje.”

Lousewies werkt tegenwoordig fulltime als kabinetschef en rechterhand van de president van het Internationale Strafhof. Sinds kort presenteert ze bovendien het programma ‘All women on top’ op RTL7. “Ik geniet erg van mijn zwangerschapsverlof en heb nog een extra maand onbetaald verlof aangevraagd en gekregen. Ik ben me er nu veel meer van bewust hoe kort ze echt heel kleine baby’s zijn. De crèche heb ik nog even uitgesteld. Na de zomervakantie is Victoria vierenhalve maand en dat is jong genoeg. Dennis gaat een dag minder werken. Hij is opgeleid als wiskundige, maar werkt als clustermanager netwerksectoren bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. We zoeken nog een gastouder voor twee dagen per week die Victoria dan een op een aandacht kan geven en ze gaat dan twee dagen naar de crèche. Dat is een mooie balans en ze zit dan ook af en toe tussen leeftijdsgenootjes. De bedoeling is dat de gastouder ook gaat koken en strijken. Dan kan ik zo aanschuiven na mijn werk. Ik ga kijken of ik mijn werktijden niet een beetje kan aanpassen als ik werk mee naar huis neem. Tussen vijf en acht is het family time. Af en toe een receptie ’s avonds vind ik prima, maar ik wil niet iedere avond laat thuiskomen. Bij Helix werd het wel vaak laat, in die tijd zat ik in de Tweede Kamer. Het voordeel was wel dat ik pas om tien uur hoefde te beginnen. Ik kon hem ’s ochtends nog rustig borstvoeding geven.” De vader van Lousewies was diplomaat en ze groeide op in België, Duitsland en de Verenigde Staten. Ze zat nooit op een Nederlandse school. Op zaterdagochtend kreeg ze Nederlandse les van haar moeder, die lerares is. In die tijd was ze daar niet blij mee, maar achteraf is ze dankbaar dat haar ouders haar ook de Nederlandse cultuur en taal hebben bijgebracht. “Anders had ik hier nooit kunnen studeren en veel lastiger Nederlands volksvertegenwoor diger kunnen worden.” Lousewies en haar man voeden hun kinderen tweetalig op. Lousewies: “Ik ben voornamelijk in Amerika opgegroeid en Engels is mijn eerste taal. Er is nu wel meer begrip voor een tweetalige opvoeding dan zes jaar geleden, toen Helix een baby was. Prinses Máxima is denk ik een groot voorbeeld geweest, omdat zij haar kinderen kennelijk ook tweetalig opvoedt. Dat is een goed voorbeeld in onze geglobaliseerde wereld. Ik zou er een groot voorstander van zijn om kinderen vanaf vier jaar minstens een uur Engelse les per dag te geven. Kinderen absorberen het snel en vinden het geweldig. Als we een kenniseconomie willen, zou dit het begin moeten zijn.”

Victoria plast en poept regelmatig op een babypotje of doet haar behoefte als haar luier geopend wordt. Lousewies: “Heb je nooit meegemaakt dat je baby altijd ging poepen of plassen als je net de luier verschoond had? Baby’s hebben de natuurlijke behoefte om zichzelf niet te bevuilen. Net als andere zoogdieren worden ze zindelijk geboren. We moeten wel leren hun signalen op te pikken, zodat we ze kunnen helpen. Ik kreeg een boekje over infant potty training en dacht dat het weer om een rare Amerikaanse hype ging. Maar ik was toch nieuwsgierig en ging het proberen. Victoria reageerde er meteen heel goed op en zit altijd met een grote grijns op haar potje. Ik geef iedereen in mijn omgeving nu het boek ‘Diaper free baby’ of het potje als kraamcadeau. Zo draag ik ook nog mijn steentje bij aan het milieu.” Het moederschap heeft Lousewies veranderd. “Het heeft mijn goede eigenschappen versterkt. Je vindt in jezelf bronnen van liefde, geduld, compassie en begrip die je niet eerder ontdekt hebt. Dat geldt trouwens niet alleen voor de moeder, maar ook voor de vader. Dennis kan eindeloos met een huilende baby rondlopen. Zo’n klein hummeltje wil je beschermen met alles wat je in je hebt. Het komt niet in je op om egoïstisch te zijn. Wat ik lastig vind? Weten wanneer je je kind vrij moet laten en wanneer je moet bijsturen. We willen Helix en Victoria meegeven dat ze zichzelf kunnen zijn en dat ze hun eigen talenten kunnen ontplooien. Daarbij moet je altijd oppassen dat je niet je eigen ambities of dromen op je kind gaat projecteren. Je kunt wel willen dat je kind vioolvirtuoos wordt, maar misschien wil hij liever loodgieter worden. Dennis en ik proberen zoveel mogelijk één lijn te trekken. We zijn ook best streng en consequent in de zin dat de kinderen hun eten op moeten eten en niet altijd televisie mogen kijken. Ik heb laatst een leuk boek gelezen: ‘Families and how to survive them’. Daarin wordt uitgelegd hoe belangrijk het is om vanaf jonge leeftijd grenzen te stellen. Je kunt beter streng zijn dan niet streng genoeg. Regels zijn net muren, als de muren omvallen, schrikken kinderen zich dood. Daar worden ze onzeker van. Het zou geweldig zijn als er nou eens een keer onderzoek gedaan wordt naar succesvolle jongeren die zelfverzekerd en gelukkig zijn. What’s the magic? ”

Lousewies omschrijft zichzelf als een creatieve moeder. “Ik speel graag spelletjes of ga verven met de kinderen.” Ze wil ze betrokkenheid bij de maatschappij en andere mensen meegeven. “Ik heb van huis uit meegekregen dat je iets terug moet geven aan de maatschappij, vooral als je een bevoorrechte positie hebt. En dat je je niet afvraagt waarom niemand iets doet, maar jezelf afvraagt wat jij kunt doen. Aan mijn eigen kinderen probeer ik dat ook mee te geven. Ik was heel trots op Helix toen hij op eigen initiatief in de buurt meer dan honderd euro had opgehaald voor Haïti.” Haar eigen ouders wonen al jaren in Zuid-Frankrijk en haar moeder belt iedere zondag. “Mijn ouders zijn heel betrokken. Ik heb goede herinneringen aan mijn jeugd. Wat ik zeker door wil geven aan de kinderen zijn de uitjes die we vroeger maakten naar fabrieken. In Amerika is dat heel gewoon, er zijn open dagen en er worden rondleidingen gehouden.