/

Back to home page

Personal

VIP CV: Lousewies van der Laan

   Wed 13/06/2001

Op werkonline.nl, een site van Vrouw Online, vertelt D66-europarlementariƫr Lousewies van der Laan over haar loopbaan.

Lousewies van der Laan (35) is fractievoorzitter voor D66 in het Europees Parlement in Brussel. Een groot deel van haar jeugd woonde ze in Amerika. Vervolgens studeerde ze rechten in Nederland en economie Italië en koos daarna voor een politieke carrière. In het Europees Parlement houdt ze zich voornamelijk bezig met democratie, mensenrechten, fraudebestrijding en milieu.

Wist je toen je klein was al dat je dit wilde worden? "Nee, helemaal niet! Ik wilde diplomaat worden, net als mijn vader. Geen idee wat het inhield, maar dat is heel normaal als je kind bent."

Op welk moment dacht je: dit is het? "Ik zat al een tijdje in het Europees Parlement en wilde dat interne werkdocumenten openbaar zouden worden, zodat iedereen ze kon lezen. Ik vind dat politiek zichtbaar moet zijn voor iedereen. Dus ik plaatste ze op een website. Daarover kreeg ik ruzie met de voorzitter, die wilde dat ik daarmee stopte. Dat deed ik niet en na zeven maanden strijd heeft het parlement ervoor gekozen om alle documenten dan maar openbaar te maken. Een persoonlijk succes. Daardoor kreeg ik het gevoel dat je weldegelijk iets in je eentje kan bereiken."

Hoe zijn je herinneringen aan je eerste baantje? "Ik ben voor een groot deel opgegroeid in Amerika, vanwege de baan van mijn vader. Op mijn vijftiende woonde ik in Texas en daar kon je een gratis advertentie in de krant zetten voor een zomerbaantje. Ik dacht, ik moet iets originelers verzinnen dan babysitten en honden uitlaten, dus ik begon een bedrijfje in begeleiding van feesten. Klinkt heel interessant, terwijl het niet heel veel voorstelde. Maar het werkte wel. Veel welgestelde vrouwen organiseerden feesten en vonden het prettig als er iemand was die de boel een beetje in de gaten hield. Zij was de gastvrouw en er was ook een kok. Maar ik zorgde dat de asbakken op tijd leeggemaakt werden, en de hapjes aangevuld. Ik verdiende 15 dollar per uur, een gigantisch bedrag voor een 15-jarige!"

Heb je het allemaal alleen moeten doen, of heb je veel te danken aan je netwerk? De stageplaats bij de Europese Commissie in Brussel heb ik zelf voor elkaar gekregen. Ik ben op iemand afgestapt van wie ik dacht dat hij iets kon regelen. Ik zei dat ik geen contacten had, maar wist hoe belangrijk die waren. Hij regelde een stageplaats en van daaruit heb ik zelf een netwerk opgebouwd. Mijn ouders kennen veel mensen, maar niet in de richting die ik in wilde. Maar door het werk van mijn vader ben ik heel internationaal opgevoed en ik denk zeker dat dat helpt in de functie die ik nu heb. Ik kan me snel aanpassen aan mensen, spreek vijf talen, daar heb ik in mijn werk veel voordeel van.

Wat zijn je toekomstplannen? "Dat weet ik nog niet. De verkiezingen zijn in 2004 en ik heb het in het Europees Parlement zeer naar mijn zin. Ik heb geen specifieke functie in gedachte, ik wil wel altijd blijven werken aan een democratisch Europa. En ook een publieke functie. Het bedrijfsleven trekt me niet zo, want er is meer dan alleen geld verdienen. In de politiek kun je toch meer betekenen voor mensen en hen echt helpen met hun problemen".

Tekst: Nicole de Haan