/

Back to home page

Education United World College

Wat hebben een Nederlandse Europarlementariër en een Canadese astronaute gemeen...?

   Fri 17/11/2000

Astronaute Julie Payette en europarlementariër Lousewies van der Laan geven het startschot voor de aanmeldingscampagne van United World Colleges (UWC).

Wat hebben een Nederlandse Europarlementariër en een Canadese astronaute gemeen...?

Amsterdam, 17 november 2000 - Je kan alles worden wat je bereiken wil, mevr. Lousewies van der Laan (Europarlement D66) en mevr. Julie Payette (Canada's eerste astronaute) zijn in Nederland voor een unieke gebeurtenis. Je kan je eigen toekomst vorm geven, en om dat te onderstrepen geven de Canadese ruimtevaarder en de Nederlandse bestuurder het startschot voor de nieuwe aanmeldingscampagne voor United World Colleges (UWC). Iedere 4 VWO leerlingen in Nederland kan van deze onderwijsmogelijkheid gebruik maken om de laatste 2 jaar in het buitenland af te studeren. De lancering wordt ondersteund met een video-clip die enkele leerlingen van het UWC hebben gemaakt voor scholieren in het 4 VWO en die de kern vormt van de campagne. Grenzen vervagen. In het parlement en in de ruimte is een ruime blik nodig om tot resultaat te komen. Lousewies van der Laan en Julie Payette zullen tijdens deze bijeenkomst vertellen hoe zij in het dagelijks leven en werk hun UWC-ervaringen toepassen.

"Ik heb ontzettend genoten en veel geleerd van mijn twee jaar op UWC. Van mijn internationale ervaring maak ik nog elke dag gebruik bij mijn werk in het Europees Parlement", aldus Lousewies van der Laan.

United World Colleges is de enige onderwijsinstelling in de wereld die erop gericht is jongeren te laten ervaren hoe verschillen tussen diverse culturen, godsdiensten en nationaliteiten overbrugd kunnen worden. Ieder jaar gaan jongens en meisjes uit o.a. Nederland daarnaartoe om, samen met leerlingen uit zo'n 60 tot 100 andere landen, de laatste twee jaar VWO af te maken. Jongens en meisjes van verschillende culturen doen alles samen, van studeren en wonen tot natuurlijk lachen en werken. Naast een intensief onderwijsprogramma wordt er ook ruim de tijd genomen voor bijzondere activiteiten, zoals reddingswerk, vluchtelingenhulp, milieubescherming, sport en kunst.

Selectie vindt uitsluitend plaats op basis van geschiktheid en motivatie, ongeacht de financiële positie van de ouders. United World Colleges Nederland selecteert en financiert ieder jaar de leerlingen uit Nederland die aan dit programma kunnen deelnemen. Oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela en Koningin Noor van Jordanië leiden de internationale organisatie van deze scholen die op zich over de gehele wereld bevinden. Z.K.H. de Prins van Oranje is beschermheer van de Nederlandse organisatie.