/

Back to home page

Dutch Politics Law and Liberties VVD D66

Remkes geeft D66 gelijk over prestatiecontracten

   Mon 21/11/2005

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken gaf vandaag tijdens de politiebegroting toe dat er in de nieuwe prestatiecontracten ruimte moet komen voor preventie. D66 vecht hier al twee jaar voor. Preventie is immers een belangrijk onderdeel van de politietaken. Politiewoordvoerder van der Laan is blij met de doorbraak: “Beter laat dan nooit. D66 is niet principieel tegen prestatieafspraken, maar wil niet een cultuur waarin nog snel even wat bonnen worden geschreven om je doelen te halen.”

De minister wil nu ook de Kamer in een eerder stadium bij de ontwikkeling van de prestatiecontracten betrekken. Nu ook de VVD tijdens het debat een draai maakte op dit punt en de contracten “pervers” noemde zou het mogelijk moeten zijn afspraken te maken waarbij het bestrijden van daadwerkelijke criminaliteit en dan vooral het voorkomen daarvan wordt beloond, niet het schrijven van bonnen.

Inmiddels is ook door de D66-kamerleden van der Ham en van der Laan een motie ingediend waarin de minister wordt opgedragen de hier genoemde beloftes ook werkelijk uit te voeren. Daarmee krijgt de Kamer een middel in handen om de minister aan zijn woord te houden.